Ozzie Vánoce, silvestr a Nový rok

Moje Vánoce byly letos více méně pracovní. V řecké taverně bylo plno každý den kromě 25. prosince, kdy je zavřeno všude.
Dvacátého čtvrtého prosince se v Austrálii normálně pracuje. Lidé tady slaví večer v barech a na diskotékách. I řecká restaurace byla plná a s úklidem jsme skončili okolo půlnoci.
Dvacátého pátého bylo pracovní volno. Místní slaví dopoledne Vánoce s rodinou, dávají si dárky … Odpoledne už se pokračuje v kruhu širších přátel. Byl jsem pozvaný na párty k beachvolejbalovému trenérovi. Bydlí zhruba 20 kilometrů po dálnici od Cairns v přímořském letovisku Trinity Beach. Protože v lednu odjíždím z Cairns, rozhodl jsem se spojit vánoční a rozlučkový dárek a nechal trenérovi potisknout tričko. A abych na sešlost nedorazil s prázdnou, koupil jsem karton piv a dvě vína. Proč to takhle rozepisuji? Vše jsem stěhoval na kole po dálnici. Musím říct, byl to docela zážitek. Zde je ale běžné jezdit na kole po rychlostních silnicích. Ani kruhové objezdy, semafory nebo kolejové přejezdy nejsou na dálnicích výjimkou.
Tričko jako dárek
Stálo to za to. Mimo město nebylo takové vedro, příjemné posezení na zahradě, dostal jsem rybu na mexický způsob a vánoční puding. Během mého vyzvídání, jak je to s hady, krokodýly, žraloky a cyklony, se i živý had objevil. Z ničeho nic spadl ze stromu nebo z nějaké zídky. Proběhla menší šarvátka mezi fenkou Kirou a hadem, ale obešlo se to bez šrámů. Od té doby jsem si radši držel nohy ve vzduchu. Podle místních to byl ale nejspíš nebyl jedovatý had, takže v pohodě. Prý nejsou výjimkou ani několika metrový hadi na zahradách. Holt jiný kraj … Večer začalo pršet a začali jezdit opilci, tak jsem byl domů odvezen autem a na cestu jsem dostal tašku mang ze zahrádky. A že stála za to!
Domácí mango
Dvacáté šestého byl náhradní svátek, ale restaurace už zase fungovaly normálně. Je to ale zajímavé řešení. Když vyjde státní svátek na víkend, další následující pondělí je volno 🙂

Silvestr jsem trávil v práci umýváním nádobí a doufal jsem, že vše stihneme do půlnoci, abych se mohl jít podívat na ohňostroj na Esplanadu. Bohužel se nepodařilo a uklízeli jsme až do čtvrt na jednu.
Na Nový rok je volno, ale restaurace jednou normálně, takže to bylo opět pracovní. A bylo pěkně natřískáno. Nechápu, že Australani mají náladu a sílu po silvestru pokračovat hned další večer. Od té doby je nátřesk každý den, i v pondělí, ačkoliv vloni byly pondělky a úterky nejvolnější dny.

Leave a Reply


Warning: Undefined array key "instagram" in /data/web/virtuals/19072/virtual/www/domains/australianadventure.eu/wp-content/plugins/miniorange-login-openid/class-mo-openid-login-widget.php on line 659

Warning: Undefined array key "windowslive" in /data/web/virtuals/19072/virtual/www/domains/australianadventure.eu/wp-content/plugins/miniorange-login-openid/class-mo-openid-login-widget.php on line 659

Connect with: